food (17)

ZNACZENIE PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA

Jedzenie pełni w naszym życiu znaczącą rolę i stanowi bardzo ważny element.Należy  pamiętać, że jego podstawową, biologiczną funkcją jest dostarczanie organizmowi substancji odżywczych. Jedzenie powinno więc, nie tylko być źródłem przyjemności, ale przede wszystkim zapewniać nam dobre zdrowie.

Na przygotowywanie posiłków oraz samo jedzenie  przeznaczamy sporo czasu. Staramy się by było smaczne, pożywne, a także zdrowe. Jedzenie od wieków jest nie tylko sposobem zaspokajania głodu, jest przecież ważnym czynnikiem społecznym i kulturalnym.  . Pobierany przez człowieka pokarm służy jako rodzaj paliwa niezbędnego do prawidłowego działania naszego organizmu. Pokarm dostarczany organizmowi, jest przez niego przetwarzany  na energię wykorzystywaną przez wszystkie narządy, tkanki i komórki naszego ciała. Dzięki niej możliwe jest nie tylko funkcjonowanie, ale również ich wzrost i regeneracja. Bardzo ważne dla utrzymania odpowiedniej równowagi ustroju jest także dostarczanie odpowiednich składników odżywczych, minerałów i witamin, których organizm sam nie jest w stanie wytwarzać. Tak więc, pożywienie dostarcza nam niezbędnej do życia energii, składników budulcowych i funkcjonalnych. Nie ma jednak takiego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne  organizmu substancje. Dlatego właśnie podstawową zasadą zdrowego żywienia jest urozmaicona dieta. Najważniejszymi elementami naszego pokarmu są: białka, węglowodany, tłuszcze, sole mineralne, witaminy oraz substancje dodatkowe takie jak np. substancje balastowe. Niedobory któregokolwiek z nich są przyczyną różnorodnych zaburzeń i dysfunkcji w organizmie.

Według specjalistów i lekarzy sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i życie. Jest on na tyle duży, że ma podstawowe znaczenie w rozwoju wielu z tak zwanych chorób cywilizacyjnych. Komisja Światowej Organizacji Zdrowia opublikowała w 1999 roku listę przewlekłych chorób powstających na skutek złego żywienia.

Są to:

  • Otyłość
  • Cukrzyca insulinozależna
  • Choroby układu krążenia i serca (nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca)
  • Nowotwory
  • Choroby jelita grubego – nienowotworowe
  • Uszkodzenie wątroby i mózgu wywołane nadużywaniem alkoholu
  • Próchnica
  • Osteoporoza
  • Kamica żółciowa

Jaki jest związek wymienionych schorzeń ze sposobem odżywiania?

Otyłość jest zazwyczaj spowodowana spożywaniem zbyt dużej ilości pokarmu, szczególnie wysokokalorycznych produktów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczy zwierzęcych . Organizm nie będący w stanie zużyć dostarczanej mu energii, magazynuje ją w postaci tkanki tłuszczowej a nadwaga i otyłość może być przyczyną rozmaitych zaburzeń. Otyłość, zwłaszcza brzuszna sprzyja powstawaniu tak zwanych chorób metabolicznych. Do nich zaliczyć można cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca oraz nadciśnienie tętnicze. Schorzeniom układu krwionośnego sprzyja także jedzenie pokarmów zawierających nadmiar cholesterolu oraz soli kuchennej, a także o niskiej zawartości błonnika. Nadużywanie alkoholu również może być przyczyną zaburzeń sercowo-naczyniowych. Okazało się też, że zbyt duża ilość tłuszczy w diecie powoduje wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na raka okrężnicy, odbytnicy, sutka oraz prostaty. Ponadto, większe spożycie alkoholu, produktów wędzonych i solonych może przyczynić się do rozwoju raka przełyku, żołądka i jamy ustnej. Kamica powstaje przy nadmiernym spożywaniu tłuszczu przy jednoczesnym unikaniu błonnika. Zachorowalność na próchnicę wzrasta wraz ze wzrostem spożycia cukru, natomiast osteoporoza ma związek z niedoborem wapnia w przyjmowanych pokarmach.